Čudovito srečanje s koroškima društvoma

Slavistično društvo Nova Gorica je za člane Krščanske kulturne zveze in Slovenskega narodopisnega inštituta Urban Jarnik iz Celovca v ponedeljek, 16. maja 2022, organiziralo strokovno ekskurzijo v Vipavsko dolino in zamejstvo.

Obisk so začeli v Vipavskem Križu, kjer so pod vodstvom prof. Ksenije Černigoj in vodiča spoznali slikovito vasico z bogato zgodovino. Ekskurzijo so nadaljevali na Kostanjevici nad Novo Gorico. Ogledali so si cerkev, grobnico Burbonov, Škrabčevo knjižnico ter uživali ob opojnih vonjavah čudovitih burbonk v rožnem vrtu. Goste je vodila Mirjam Brecelj.

Sledil je sprejem gostov, predstavitev delovanja društev, izmenjava mnenj in načrtovanje nadaljnjega sodelovanja. Na sprejemu so poleg članic Slavističnega društva Nova Gorica sodelovale pevke Ženske vokalne skupine BioSpev, zbora Biotehniške šole Šempeter, pod vodstvom zborovodkinje Nežke Černe Gec.

Gostje so nato uživali v kosilu na Frlanovi kmetiji na Vogrskem, kjer so okušali slastne domače jedi. Zadnja postojanka pa je bila v Devinu. Tam je Korošce pričakala Vera Ban Tuta in jim predstavila kraje in jezikovno situacijo v zamejstvu. Ogled se je končal s pogledom na morje.

Iskrena hvala za prelep dan in izjemno vzdušje!

Ta vnos je bil objavljen v Neuvrščeni. Zaznamek za trajno povezavo.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja